”MORTEN, MORTEN. DET ER IK’ I ORDEN” er et blandt mange kampråb som giver genlyd i de københavnske gader, i takt med at folkemængden samles på Slotspladsen foran Christiansborg. Mens konfettien regner ned fra himlen i skæret fra de røde flares, som lyser eftermiddagshimlen op i lys lue. 25.000 elever og studerende råber et samlet budskab til politikkerne bag borgens murer.
SU-nedskæringerne er den forkerte vej at gå hvis vi skal sikre vores gode udannelsessystem!

 

IMG_5896

Demonstrationen en kulmination af kampagnen ”Nej til SU-Nedskæringer” som er et samlet initiativ for landets elev- og studenterbevægelse. Blandt dem er naturligvis Erhvervsskolernes Elev-Organisation som ikke vil acceptere nogen form for forringelser i vores de unges levevilkår.

”Før var det fra bank til børn, nu er det bare bank til børn. Det er hvad reformen er: tørre økonomiske tæsk!” kort og kontant lyder det fra EEO’s formand Morten Ryom, der taler fra scenen på slotspladsen.  Her kom han med en opsang. Ikke bare til bagmændene for reformen – politikerne. Men også de elever og studerende som føler de ikke har brug for den økonomiske støtte og derfor støtter nedskæringerne. Nedskæringer som vil få store konsekvenser for børn med ikke- akademiske forældre. Unge som ikke er født med en sølvske i røven og med fællesskabets hjælp bliver sikret en god uddannelse

EEO gik ind i initiativet om at stable demonstrationen på benene på bare to uger. Kampagnen har været en stor succes med mange hundrede aktive elever og studerende. Vi har sammen gjort opmærksom på hvor socialt skæv denne reform er. Vi har gjort det klart, at en kontant nedskæring på SU’ ikke vil få flere igennem en uddannelse. Tværtimod.

I EEO ser vi det nødvendigt at kæmpe videre, da reformen er et kæmpe angreb på landets elever og studerende. Eleverne på EUD Grundforløb rammes direkte, da disse er afhængige af SU-systemet.
Hertil er så alle de mange udeboende som fanges af 20-20 reglen og derfor ikke kan få udeboende SU, til trods for at de ikke bor hjemme. Det er uoverskueligt og direkte umuligt at starte en uddannelse hvis det betyder du kun kan modtage 2.864 kr. selvom du er udeboende. Det rammer socialt skævt og gør de voksne unge mennesker afhængige af deres forældre.

Regeringen går med reformudspillet også forrest i den debat som taler nedsættende om eleverne på landets erhvervsskoler, og udstiller dem som dovne snyltere der nasser på samfundet. Det mener vi i EEO er helt uacceptabelt. I dag står mindst 10.628 elever uden praktik- eller læreplads og det skyldes på ingen måde at de er dovne. Står du uden udannelse og arbejde tvinger systemet dig til at søge en ny uddannelse, og dermed den unge tilbage på skolebænken i et nyt grundforløb. Et valg mange træffer da alternativet er arbejdsløshed og kontanthjælp som ingen af de unge ønsker, de vil bare gerne have lov at færdiggøre deres udannelse!

Både teknisk skole og HTX- elever står over for nye udfordringer når der skæres i SU. Ikke mindst mens de bor hjemme men også når de for fremtiden skal læse videre. Regeringen ønsker at 60% skal tage sig en videregående uddannelse, og hertil mener vi i EEO ikke at det er vejen frem at sætte økonomiske bremseklodser i for den unge.

Demonstrationen har ledt forhandlingerne i bero. Morten Østergaard og hans embedsmænd er gået på ”ferie”. Derudover har partier i forligskredsen stillet en række ultimative krav, som ikke er blevet offentliggjort. Forhandlinger er langt fra forbi, og det glemmer vi ikke i EEO. Vi står sammen med resten af Elev- og studenterbevægelsen klar når kampen fortsætter!

Af Casper Steppat