Du har måske hørt om Europa parlamentsvalget d. 25 maj. Det er dog ikke noget der, udover af mig, bliver snakket om på min skole og i min omgangskreds. Men det laver vi snart om på. Er I begyndt at diskutere EU på din skole?

213c30277085ee5355628814a6e39fee

Hvorfor er der ikke interesse for EU blandt de unge, ikke bare i Danmark men overalt i EU? Når man nævner EU, tænker de fleste, at det er dem der sidder i Bruxelles og drikker lyserød champagne, mens de laver forbud mod lakridspiber og kanelsnegle.
Det er dog ikke kun de unge der ikke stemmer. For i Danmark er der cirka 56% der stemte til sidste valg  og selvom vi ligger over gennemsnittet er det dog ingenting i forhold til, at 86,6% stemmer til vores folketingsvalg. De fleste der stemmer til EP-valget ved ikke hvordan det egentligt fungerer dernede og jeg tror de stemmer fordi ”det gør man”.

Min holdning til EU før jeg tog herned var, præget af at jeg ikke vidste ret meget om EU-systemet. Jeg vidste da godt at EU havde en vis indflydelse på hvordan vi kører landet. Men jeg vidste ingenting om hvor meget eller hvordan jeg kan stemme for at det jeg mener bliver sagt. Vi ved jo alle sammen at i Danmark tilhører de konservative den blå blok og socialdemokraterne den røde, men hvilken side hører ”De grønne” til? Og hvad med ”Det Europæiske Folkepartis gruppe”. Det første jeg tænkte da jeg hørte om disse partier var ”Hvad fanden har de gang i med de navne?” og det andet var ”hvem er blå og hvem er rød?”.
For EU parlamentet er ikke sådan til at gennemskue når man er vant til det danske system.

Hvorfor hører vi ikke mere om EU?

Vi har i løbet af de sidste par dage i Bruxelles hørt mange oplæg om EU’s opbygning . Det tog mig lidt tid at finde ud af, at der rent faktisk er forskel på Det Europæiske Råd og Rådet for Den Europæiske Union. Denne uigennemskuelighed er en ting man i EU udmærket er klar over, de ved bare ikke rigtig hvad de skal gøre ved det. For som Christel Shaldemose, medlem af parlamentet siger ”EU er ikke sexet”. Der er ingen medier der gider at dække det og TV- avisen er ikke interesseret, udover når det handler om lakridspiber og kanelsnegle.
Danmark har mindre end en håndfuld journalister, der dækker europaparlamentet og dets  769 medlemmer . Derimod findes der dagligt 170 journalister på Christiansborg, hvor der er sølle 179 medlemmer.

Udover at pressen selvfølgelig har en del af skylden, kan det også siges at EU politikkerne ikke gør opmærksom på sig selv. De kunne godt være mere på de sociale medier, køre en aktiv kampagne eller simpelthen bare arrangere nogen debatter. Og gøre opmærksom på at der er disse arrangementer. Der kunne også arrangeres flere af disse ture, som vi har været på. En studietur der er beregnet til, at gøre folk opmærksomme på hvad EU er for en størrelse.
Jeg tror der er mange skoler der ville være interesseret i det. Særligt når man tænker på hvor stor betydning EU har på det danske samfund.

 

Valgkamp er mulighed for øget opmærksomhed

Det med opmærksomhed på EU er faktisk kommet ret meget i fokus op til dette valg,-

Politikkerne ved godt at der er behov for en holdningsændring, hvis ikke forholdet till EU hvis  skal blive endnu mere distanceret. Der var for nylig et debat møde om emner der relaterer til de unge. Det er en god start, at inkuldere os unge hvis man på sigt vil øge interessen for EU. Den  1. og 2. Marts  arrengeres der EU-rollespil på Christiansborg hvor alle, der interesserer sig for EU kan blive sat i rollen som politiker for en weekend.
Alle deltagere bliver tildelt en rolle og det er udelukkende skoleelever der er med i legen.

 

Vil du gerne vide mere?

Meningen med dette blogindlæg er ikke at sige STEM! STEM! STEM!, men simpelthen at få sat mere fokus på EU, og for at få folk til at indse vigtigheden af at der bliver taget stilling til det. Hvis du er en af de personer der ikke mener at EU er en god ide, er det dumt ikke at stemme for du risikerer bare at det er nogen EU venlige mennesker der bliver valgt ind, og omvendt.

Så jeg vil opfordre jer alle til at gå ind på denne side, hvor i kan se hvilke personer der stille op for hvert parti og læse mere om dem: http://www.europarl.dk/da/valg/ep-kandidater.html;jsessionid=CD401C1AEB955FE0A194DE51A9663B9C

Hvis i vil vide mere omkring studieturen eller omkring Ep så gå ind på facebooksiden ”EUneedsU”

Jeg håber at i alle har tænkt jer at finde en kandidat eller parti og sætte krydset. Jeg stemmer i hvert fald d. 25 maj.

 

Sarah Lindbjerg

E-Mail:

Jeg vil have sat mere fokus på EU for, at få folk til at indse vigtigheden af at tage stilling. Hvis du er en af de personer der ikke mener at EU er en god ide, er det dumt ikke at stemme for du risikerer bare, at det er nogen EU venlige mennesker der bliver valgt ind, og omvendt

 

sarahlindbjerg