EEO har i samarbejde med gymnasieelevernes organisation, DGS, netop lagt sidste hånd på en omfattende elevundersøgelse. Et massivt behov for opprioritering af vejledningen på ungdomsuddannelserne viser sig.

Et konkret eksempel er, at 27 % af de elever, som overvejer at afbryde deres uddannelse ikke har været i kontakt med en vejleder på noget tidspunkt i løbet af deres uddannelse. Bjarke Dahl Mogensen, formand for DGS, udtaler i den sammenhæng:

“Det er helt absurd, at over en fjerdedel af de frafaldstruede ikke er i jævnlig kontakt med en vejleder. Der skal rettes op på det problem omgående, hvis vi skal have den fjerneste chance for at nå målsætningen om, at 95 % af en ungdomsårgang skal have en ungdoms uddannelse.”

Undersøgelsen peger desuden på, at forældrenes uddannelsesbaggrund intet siger om elevernes behov for vejledning – både elever med faglærte forældre og elever med forældre der har en lang videregående uddannelser, har behov for en væsentlig mængde vejledning. Johanne Stenstrup, formand for EEO’s HTX udvalg, forklarer:

“Vores undersøgelse viser helt klart, at en forestilling om, at det kun er forældre med faglærte eller ufaglærte forældre, der har behov for vejledning er helt forældet. Tværtimod er vejledning en helt naturlig del af det at gå på en ungdomsuddannelse.”

Den nye undersøgelse spiller på mange måder ind i den herserende dagsorden om vejledning, som blev igangsat efter “aftelen om flere unge i uddannelse og job” blev ingået tilbage i november 2009. Aftalen indeholder nemlig en afskaffelse af gennemførselsvejledningen, som er den eneste reelle garanti for vejledning på ungdomsuddannelerne.

Du kan hente delrapporten her.

For yderligere information

Kontakt Johanne Stenstrup, formand for HTX-udvalget i EEO.

Telefon: +4529885851
Mail: johanne.stenstrup(at)eeo.dk