Er du i gang med en erhvervsuddannelse? Eller er du lige blevet udlært?
Har du nogen gange gået rundt og følt, at andre synes du er dum, grundet dit valg af uddannelse?
Så kan du trøste dig ved at du ikke er den eneste EUD´er som har den følelse.
klogehænder

Mange af de EUD´ere jeg har snakket med, har følt at de er blevet set ned på, eller stemplet som værende dumme, fordi de ikke valgte at tage på gymnasium.
Jeg har været EUD´er i snart 4 år. I alle de år har jeg skulle høre for hvor dumt mit valg var. Og jeg skulle have spildt mine chancer for, at få et godt arbejde, fordi jeg ville servere mad og drikke for andre mennesker.
Men det vi EUD´ere skal huske på, er at de fleste aldrig vil kunne forstå vores valg, fordi der kan være så mange grunde til at vi vælger at blive tømrer, mekaniker, tjener eller frisør.

 

For mit vedkommende var grunden, at jeg i 5 år var blevet udsat for mobning i skolen. Derfor kunne jeg ikke klare, at skulle sidde 3 år mere på pinebænken.
Jeg frygtede at hvis jeg valgte gymnasiets vej, så ville jeg igen blive hende som alle hadede og holdte udenfor, og samtidig ikke kunne koncentrere sig nok til, at lære noget i timerne.
Derfor valgte jeg at tage tjener uddannelsen, Jeg ville ud i ”den virkelige verden” og bruge mine hænder.

Mange andre kan have valgt deres uddannelse, af den simple grund, at de godt kan lide det de laver. Er det ikke vigtigste?
At vi holder af det vi uddanner os som, at vi kan stå op om morgen og tænke ”Yes jeg skal på arbejde og møde nye spændende mennesker”
I stedet for at vågne og mest af alt have lyst til at lægge sig ned igen, fordi man ved at, dér venter s en 9 timers lang dag med kedelige matematik og dansk timer.

Det som mange ikke forstår, er at EUD´ere ikke er dumme. Vi er faktisk ret kloge med vores hænder.
Mattias Tesfaye skriver så fint  i sin bog Kloge Hænder:”Danmark bliver dummere og fattigere uden godt håndværk og en stærk faglighed. Derfor bør samfundet respektere og udvikle den viden der ligger gemt i de kloge hænders praktiske arbejde”

Hvis du, ligesom jeg også er træt af at få af vide, at du og dit valg af uddannelse er dumt, så vil jeg invitere dig til Erhvervsskolernes ElevOrganisations kongres 2014 d. 24-26. oktober.
Her får du mulighed for at snakke med andre unge EUD´ere som med stor sandsynlighed har det på samme måde som dig.
Og sammen skal vi diskutere hvad vi skal gøre ved uddannelsessnobberiet og skabe skoler vi kan være stolte af!
Du kan fortælle hvad du mener omkring alt, lige fra din undervisning, til det værktøj I bruger i værkstederne.

Husk. For at vores samfund fungere skal der både være kloge hænder og kloge hoveder.

 

 

Nadia Wolff

E-Mail:

Helt ærligt; hvornår har det at kunne analysere en tekst eller løse en svær ligning, nogensinde kunne afgøre om man kan finde ud af, at snakke med ens kunder eller sælge sit produkt ordentligt?

 

Nadia Haugbølle