I uge 6 var landets ungdomsuddannelser præget af Sex og Samfunds kampagne om sex og samliv. Læs Mie Hovmarks tanker om kampagnen og hvorfor seksualundervisning er vigtig, også på erhvervsskolerne.

Fordomsvisit p Lyngby Handelsskole.

Så er Uge Sex skudt i gang ude på landets skoler. Min egen er dog ikke selv med i kapløbet om at informere elever på ungdomsuddannelserne om sex og samliv. Er din? Så kunne det være fedt at høre nogle historier om det ude fra landet.

Men hvad er det også for noget? Seksualundervisning hører da folkeskolen til. Hvis du spørger en EUD elev på 22, mon så ikke personen ville sige, at det var lidt for sent informationerne kom?
Tjoe.. Det samme gælder vel egentlig HTX, men et eller andet sted, bliver man jo aldrig for gammel til at lære. Dette gælder også læren om kroppen og forhold.
Jeg snakkede faktisk med mine klassekammerater om det i dag. Spørgsmål om, hvor mange, der havde haft samtalen om blomsten og bien kom på banen. Det mest skræmmende var, at ingen havde haft den samtale med deres forældre. For mange er det faktisk folkeskolen, der står tilbage for, at lære os unge om sex og samliv, ellers er det op til os selv. Måske tænker i, at det ikke er nødvendigt, men personligt ved jeg, at da vi lærte om forskellige præventionsmidler på HTX, lyste min verden lidt mere op.
Man lærte pludselig at P-piller ikke kun har positive virkninger, og at nogle former for hormoner kan være farlige for kroppen.

Den slags ting er altså fedt at vide som pige, især hvis du har en fast kæreste.
Ideen om P-piller virker jo naturlig, eller også kommer det ind, fordi man ikke har lyst til andre former for prævention. Hvad med din kæreste, ved han hvad din krop går igennem under din menstruation, kender han dine grænser og kender du dem selv? Det er der hvor det er svært at bestemme over sin krop, når man ikke kender dens behov. Derfor er Uge Sex så vigtigt.

Vi burde ikke ryste på hovedet og sige, det er vi for gamle til.
I stedet burde vi og skolerne burde tage det mere alvorligt.
Uge Sex er ikke bare kondomer og bananer, men også viden om en selv. Derfor vil jeg opfordre alle elever ude på deres ungdomsuddannelser til i hvert fald at tage snakken op. Hellere en gang for meget end for lidt. Alt for få erhvervsskoler gør dette og eleverne er også stadig usikre. Sex og Samfund har ellers lavet en fed video med unge fra forskellige skoler i Danmark, som udtaler sig om flirten, kærlighed og andre grænser man kan opleve i samspillet med andre personer.

Det er vigtigt, at man især kender sine egne grænser, og det er også det Sex og Samfund i år har valgt at sætte fokus på, blandt andet i videoen ”Ja eller nej – det er dig, der bestemmer!”.
De har også skrevet en række artikler, og der er vi, som erhvervsskoleelever i fokus.
For det har vist sig, at vi er en gruppe, der sjældent ved noget om sex, prævention og sygdomme.
Jeg synes, at det er tankevækkende. Mange af os har netop vores ”første gang” og første rigtige kæreste, mens vi går på vores ungdomsuddannelse, derfor bør der også være et ekstra fokus område i vores undervisning og på vores uddannelse.

Så jeg vil opfordre jer alle til at tænke ekstra meget over emnet denne uge og gerne gå ind på sexogsamfund.dk. Det vil jeg i hvert fald gøre, for når det kommer til mine grænser, vil jeg gerne selv kende dem.

Glædelig uge Sex til alle derude!

Næstformand Mie Hovmark

E-Mail:
Telefon: 29 88 97 08

EEO er os elevers mulighed for at få indflydelse på den politik, der bliver ført på erhvervsskole-området. Lokalt og landsdækkende. Det er alle de seje elever, der er organiseret ude på skolerne der gør forskellen. I er vores inspiration og vores største styrke

 

Mie Hovmark

 

 


ERHVERVSSKOLEELEVER FORTÆLLER OM FLIRT OG GRÆNSER