62 procent flere unge søger forgæves praktikplads. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Samtidig er antallet af elever i skolepraktikken eksploderet.

Pr. 1. oktober søgte 5.407 unge en praktikplads uden held. En stigning på 62 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Ministeriets statistik viser også, at der er indgået 22 procent færre uddannelsesaftaler i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Formand for EEO, Sune Baldus kritiserer arbejdsgiverne for ikke at leve op til deres uddannelsesansvar:

– Antallet af indgåede aftaler ligger alt for lavt, i forhold til sidste år. Det er på trods af, at der er en bonusordning til arbejdsgiverne for hver ny praktikplads, de opretter. Her er tilskuddet for nylig blevet hævet til 50.000 kroner. Nu må arbejdsgiverne altså virkelig se at oppe sig, siger han.

Tallene viser også, at nytilgangen til skolepraktikordningen er eksploderet med en stigning på 120 procent.

Til det har Sune Baldus følgende kommentar:
Naturligvis er det glædelig at der er blevet åbnet lidt op for skolepraktikken, men der er lang vej igen før vi har en tilfredsstillende situation. For det første skal vi have de unge ud i rigtige virksomheder i praktik – og det er arbejdsgiver. For det andet skal skolepraktikken forbedres markant – vi hører mange skrækhistorier om lærlinge, der går dagen lang og klør sig bagi i skolepraktikken, fordi skolerne ikke har ressourcer til de mange unge, der kommer ind for tiden. Det er totalt uacceptabelt. Men det tredje og vigtigste er naturligvis at de ansvarlige politikere tage sig sammen inden vi taber en hel årgang af unge på gulvet!