Folkemødet 2014 blev året hvor folkemødet fik ben at gå på. Fra at være en fætter-kusine fest for politikere og journalister var årets tur en fantastisk mulighed for at sætte en dagsorden. Folkemødet er også folkefest og en god mulighed for at diskutere over en sodavand eller øl. Læs Nadias reportage fra folkemødet
sangaften-mine lisberg
På folkemødet er der både plads til alvor og hygge. Her er der sangaften på programmet. Foto: Mine Lisberg

”De radikale er jo også en slags mennesker!” Sådan lyder det komisk over bushøjtalerne, fra chaufføren. ”Jeg er en af de tre Uffe Elbæk‘er der er i Danmark” siger han mens de sidste aktive Radikal Ungdom lister ind i bussen og alle griner.
Det er starten på turen mod Allinge på Bornholm, hvor Folkemødet 2014 bliver afholdt. Uffe er slet ikke færdig med at lave sjov med sit navn og med de forskellige ungdomspolitisk aktive – fra partierne til interesseorganisationer som Erhvervsskolernes ElevOrganisation(EEO) eller Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH)”Jeg får tit breve fra pressen som beder mig om at kommentere på noget politisk, og det er jo lidt svært da jeg jo er en helt almindelig buschauffør og ikke den politiker som de efterspørger” siger vores Uffe. Turen fra København til Ystad går rimelig smertefrit og vi er hurtigt ombord på færgen. Vi er selvfølgelig spændte på de næste dages program.

Folkemødet – mere end gratis ting?

Vi kom frem til det sted som var alles teltlejer. To kæmpe store fodboldbaner, også kaldet den politiske slagmark. Os fra EEO havde fået en plads på den bagerste del af banen. Da al bagage var blevet læsset af skulle teltene op og stå. man finder hurtigt ud af hvor tålmodig en person er når det drejer sig om at slå telte op.
Bagefter spiste vi frokost på havnen. Noget af det folkemødet er mest kendt for er de mange gratis ting og drikkevarer man kan få i diverse boder. Vi lavede en konkurrence om hvem der kunne få flest ting med tilbage. Dette blev en god mulighed for at udforske folkemødets mange boder. Udover gratis ting gav det os en chance for at snakke med mange andre foreninger, der arbejder for flere rettigheder til os unge på skolerne og arbejdsmarkedet. Der var utrolig mange boder, telte og mennesker som man kunne få en god lang snak med, lige fra de kendte partier helt ned til bedsteforældrenes fond. Alle havde hver især noget at fortælle.
Der var samtidig også utrolig mange kendte personer, som f.eks. Hella Joof, Huxi Bach, Anders Lund Madsen og mange flere og alle var friske på at tage selfies sammen.

hella joof - robert sellerup

#Selfie #FagligStolthed #FM14 #EEO #HellaJoof #FagligeRettigheder #AktiveEEOere #Nadia #Janina #KendtMedDeKendte #Hashtag

 

Spændende debatter om erhvervsskolernes fremtid

Fredagen bød på mange spændende debatter, blandt andet en om hvad vi skal gøre for at få erhvervsuddannelsen til at være mere attraktiv blandt de unge.
Enkelte mente at regeringens reform af erhvervsuddannelserne nok skulle kunne klare det og at det var på tide at vi snakkede om den gymnasiale uddannelse som nogle mente var blevet glemt i al denne snak om erhvervsuddannelser, der blev snakket meget frem og tilbage, både blandt debattørerne og publikum. Samme dag var der DM i debat som EEO´s formand Morten Ryom jo deltog i, så alle EEO´er, var tilstede for at støtte deres formand, og for at se ham tromle de andre deltager og kæmpe sig flot videre til finalen Lørdag.
De andre var også utrolig dygtige til at debattere.  Men Morten var klart en af favoritterne da han kunne snakke om folks hverdag og ikke virkede så ’højrøvet’ som mange politikere.

Tre af os deltog i en sundheds debat, hvor vi diskuterede hvordan man skulle øge fokus på sundhed ude på erhvervsuddannelserne. Det vigtige for os er at man indfører idræt på grundforløbet, har aktive teoritimer hvor undervisningen ikke bare er ’sæde til røv’ og at eleverne er med til at bestemme aktiviteterne. Udover debatten blev vi aktive fra EEO også vindere af en sundhedskonkurrence. Vi skulle deltage i en quiz og udføre opgaver,  som at  gå ned i den lokale grønthandler og finde en frugt /grøntsag og så smage på den og beskrive den for alle andre i gruppen.
En aktivitet der fik os til at tænke over nemme og sunde alternativer til chips og slik i pauserne.

Da aften faldt på var det tid til at gå ud og ’mingle’, eller snakke med alle de andre til folkemødet, over en gratis øl eller sodavand og dem var der nok af. Der var en utrolig god stemning blandt alle. Folk var glade og flere var ganske vidst fulde. Men snakken gik og nogle fik gode venner mens andre fik kontakt til fremtidige samarbejdspartnere. Klokken tolv begav de fleste sig mod lejeren for at snakke videre og hygge, mens andre lagde sig til at sove. Det skal siges at det er en ret kølig fornøjelse at sove i telt. Men klart en del af charmen ved sådan en folkefest.

skp aktion folkemøde

Elever fra skolepraktikken på Bornholm blokerede deres skole og arrangerede ‘flashmob’ for, at sætte fokus på frafald og kravet om overenskomst.

 

SKP nedlægger undervisningen og kræver overenskomst

Senere på dagen lavede SKP (Skole Praktik)elever fra Campus Bornholm, samt alle de personer vi havde været rundt og snakke med, en flashmob for at symbolisere SKP´ernes frafald. Det gav god presse i medierne og vi fik en mulighed for at fortælle om forholdene på SKP og få folk med i kampagnen for en overenskomst.

Lørdagen stod på tur til Christians Ø. Her deltog vi i ’Ungdomsmødet’  arrangeret af Ungdomsbureauet.  Her mødtes vi for  at diskutere og løse problemerne omkring arbejdsløshed og praktikpladsmangel for unge, og hvordan vi kan få indflydelse på samfundet.
Turen derud var for nogens vedkommen forfærdelig og for andre ret sjov.
Det kom helt an på hvor søstærk man var og hvor på båden man havde placeret sig.
Men lad os bare sige, brækposerne blev brugt godt. Ungdomsbureauet havde dog været så søde at dele søsyg tabletter ud inden vi sejlede, samt frugt og vand. Da vi endelig var fremme blev der delt sandwich ud plus sodavand. Derefter blev vi sendt ud på de workshops vi havde tilmeldt os hjemmefra. Det var nogle utrolig spændende workshops med emner som nærdemokrati, virkelighedsnær undervisning og muligheder for efteruddannelse til vores faglærere.
I den workshop jeg var på  skulle vi finde ud af hvordan vi kan få unge til at synes at politik er ”sejt” Det er en udfordrende opgave men vi kom dog frem til nogle mulige løsninger. Mange tror at politik er noget man skal uddanne sig til eller kun er for gamle mænd og nørder. Men politik handler om vores hverdag og derfor er det op til almindelige foreningsaktive at dele succeshistorierne.
Samtidig var finalen i DM i debat i fuld gange over i Allinge. Da vi endelig kom tilbage fra Christians Ø, var vores seje formand Morten Ryom, vinderen af DM i debat. Det skulle selvfølgelig fejres.
Kan man fejre sådan en sejrer bedre end at tage til sangaften hos LO? Nej det tror jeg ikke, og hold da op hvor kom der mange og der blev sunget godt igennem. Et stort tillykke til vores formand Morten Ryom med sejren i DM i debat, vi er stolte i EEO.

 

Morten Ryom vandt DM i debat. Han fik stor ros for brugen af 'den retoriske svensknøgle' Foto: Mine Lisberg

Morten Ryom vandt DM i debat. Han fik stor ros for brugen af ‘den retoriske svensknøgle’ Foto: Mine Lisberg

Søndag var hjemrejse dag og alle gik i gang med at pakke deres ting og telte ned. Da alt var pakket og klaret, var det tid til at sige farvel til de nye venner og samarbejdspartnere vi havde fået i løbet af de fire dage. Nu ventede blot en lang køretur hjem af med hovedet fuld af gode minder og oplevelser.

 

Folkemødet har været en stor succes. Alle var glade for den fantastiske oplevelse, som det er at deltage og glæder sig allerede til næste år. Der skal vi  igen  ud og tage diskussionen i Allinges gader.
Sådan viser vi at ungdommen også kan være politisk og engageret, når bare det er noget vi brænder for.

 

Af Nadia Haugbølle, Tjenerelev

 

Nadia Haugbølle

E-Mail:

Helt ærligt; hvornår har det at kunne analysere en tekst eller løse en svær ligning, nogensinde kunne afgøre om man kan finde ud af, at snakke med ens kunder eller sælge sit produkt ordentligt?

 

Nadia Haugbølle