Leveret af /ritzau/FOKUS

Stort flertal af danskerne kræver flere praktikpladser.

Danskerne har en stor forventning om, at arbejdsgiverne, fagforeningerne og regeringen finder en løsning under trepartsforhandlingerne for de tusindvis af unge, der i dag og i fremtiden står uden en praktikplads.

download

Ikke færre end to ud tre danskere mener nemlig, at manglen på praktikpladser er et stort problem, som politikerne bør gøre noget ved nu. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget blandt 1.001 repræsentativt udvalgte danskere for Avisen.dk.

I undersøgelsen siger hver fjerde, at de manglende praktikpladser er et problem, men at andre problemer skal løses først. Blot 1,7 procent mener, at det slet ikke er noget problem.

Det lægger pres på regeringen, som sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne fredag eftermiddag begyndte anden runde af de såkaldte trepartsforhandlinger. Her er spørgsmålet om praktikpladser helt centralt. I dag står 11.000 unge fra erhvervsuddannelserne uden en praktikplads. De må i stedet tilbringe deres praktiktid i skolepraktik, hvor hverdagen ikke minder meget om livet på en rigtig arbejdsplads.

I marts luftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens ambition om at sikre praktikpladser til alle unge i fag med gode jobmuligheder.

– Er det en praktikpladsgaranti? Ja, det så jeg sådan set gerne. Det er ikke sikkert, vi kommer i mål lige med det samme, men det er en ambition, lød det fra statsministeren.

Den udmelding bifalder Per Christensen, formand for fagforbundet 3F, der blandt andet rummer tømrere, kokke og gartnere.

– Det er en rigtig, rigtig god idé, hvis vi fremover kan garantere unge en praktikplads. Det ligner jo ikke noget, at de ikke kan få lov at gøre deres uddannelse færdig. Tænk hvilket ramaskrig det ville give, hvis man sagde til unge i gymnasierne, at de desværre ikke kan komme videre fra 2.g til 3.g, siger Per Christensen til Avisen.dk.

I ErhvervsskolernesElevorganisation er formanden, Morten Egede, glad for, at så mange danskere kalder på en løsning på praktikproblemet. Ligesom 3F-formanden ser han idéen om en praktikpladsgaranti som en løsning på problemet med at få lokket de unge over på erhvervsuddannelserne.

– Det kan få flere til at tage en erhvervsuddannelse, for manglen på lærepladser får mange unge til slet ikke at søge ind, siger Morten Egede, formand for ErhvervsskolernesElevorganisation.