I 2015 vil vi mangle 80.000 faglærte. De skal uddannes nu!

Alligevel har erhvervsuddannelserne mistet lidt under 30% af alle lærerpladser, 6.200 lærlinge går rundt og mangler en læreplads, og mange af dem bliver tvunget væk fra deres uddannelser.

Siden Januar har vi haft denne kæmpe problematik, og allerede nu har flere tusinder forladt de tekniske skoler fordi de ikke har kunne færdiggøre deres uddannelse.

Nu har Lars Løkke stolt proklameret at regeringen ser seriøst på problematikken, og har afsat 1 milliard til flere praktikpladser.

Det lyder som ekstremt mange penge, og ekstremt mange lærepladser, og skolepraktikpladser. Men sandheden er bare at lykken ikke er helt fuldendt.

Pengene kommer alt for sent – Disse penge vil først blive brugt i 2010, 1 år efter finanskrisen ramte

Der er ingen garanti for en hel uddannelse – Bertel har så småt luftet ideen om at pengene kun går til halve uddannelser.

Max 3.000 skolepraktikpladser – pt. står 6.200 uden lærerplads, og HK forudser at man inden nytår vil mangle 10.000!
De 3.000 skolepraktikpladser har arbejdsmarkedsparter + elever, lærer, direktører mm. nu foreslået hvordan de skal fordeles og fordelingen ser ud som følgende:

Data og kommunikation:
200 pladser

Elektriker:
500 pladser

Elektronik og svagstrøm:
25 pladser

Kontor med speciale:
600 pladser

Mekaniker:
500 pladser

Snedker:
95 pladser

Teknisk designer:
50 pladser

Træfagenes byggeuddannelser:
700 pladser

Procesoperatør:
25 pladser

Bygningstruktør, anlægsstruktør og brolægger:
90 pladser

i alt: 2785 pladser

Grunden til at man ikke “bruger” alle 3.000 pladser er at vi håber på at man kan få nogle små uddannelser ind til at fylde de sidste, dette er dog ikke godkendt endnu.

EEO ville selvfølgelig ønske at man fjerne alle disse pladser, til fordel for at man lovede ALLE eleverne på ALLE uddannelserne ret til at færdiggøre deres uddannelse på skolepraktik. Men ud fra det vi havde at arbejde med (3.000 pladser) er dette den bedst mulige fordeling, ud fra hvad arbejdsmarkedet sagde indenfor hver uddannelse.