Nye tal, som undervisningsministeriet offentliggjorde i fredags viser, at der er total stilstand i antal unge, som får en ungdomsuddannelse. Det får nu eleverne på landets ungdomsuddannelser til at rette en skarp kritik mod regeringen.

I følge eleverne skyldes manglen på fremgang, at man fra regeringens side intet har gjort for at opprioritere uddannelse. Bjarke Dahl Mogensen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) udtaler:

“Det overrasker os slet ikke, at der ikke er flere unge der gennemfører en ungdomsuddannelse. År for år er der blevet sparet, og nu kan vi se konsekvenserne. Det er simpelthen utroligt, at det ikke er gået op for regeringen, at skolernes økonomi rent faktisk betyder noget for gennemførselsprocenterne”.

Ifølge eleverne er det særligt manglen på praktikpladser, der afholder  de unge fra at starte på en uddannelse. De unge ønsker nemlig ikke at starte på en uddannelse, som de ikke er sikker på at kunne færdiggøre. I den forbindelse udtaler Sune Baldus, formand for Erhvervsskoleelevernes Elevorganisation (EEO):

“Det er helt groteskt, at der stadig er 8.000 unge, der ikke kan få en praktikplads. Det er som om, at regeringen ikke ønsker, at flere skal tage en erhvervsuddannelse, når de gang på gang har afvist vores forslag og ikke reelt vil indføre en uddannelsesgaranti”.

Hos handelsskoleeleverne er der heller ikke megen sympati for regeringens indsats på området. Særligt peger formanden for Handelsskoleelevernes Landssammenslutning (LH) på den forringelse, som regeringen netop har gennemført på vejledningsområdet:

“Vi ved, at vejledningen er helt afgørende for at få flere unge igennem deres uddannelse. Alligevel vælger regerignen at skære på netop dette område. Det ikker bare underligt, men decideret dumt”.