Næsten 10.000 unge står nu uden praktikplads, viser nyeste tal. En dramatisk stigning på 33 procent i forhold til året før. Erhvervsskolernes Elev-Organisation opfordrer i kraftige vendinger politikerne og erhvervslivet til at tage ansvar for den katastrofale situation.


Køen til en praktikplads for erhvervsskoleeleverne er nu blevet markant længere. De nyeste tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at 9.789 stod uden praktikplads i november. Det er en stigning på 33 procent i forhold til samme tidspunkt året før, hvor 7.353 stod i kø til praktikken. En katastrofal udvikling, mener formand for EEO, Christian Treholt:

– Det er skandaløst, at næsten 10.000 unge bliver forhindret i at tage en uddannelse og dermed bidrage til samfundet, fordi vi står i en økonomisk krise. Politikerne og arbejdsgiverne må tage ansvar og sikre praktikpladser til alle. Alt andet er at spille hasard med tusindvis af unges fremtid.

Samtidig viser de nye tal, at også antallet af indgåede aftaler er faldet. I november 2011 har elever og arbejdsgivere givet hinanden hånd på en praktikaftale 3.175 gange. Det er et fald på 12 procent i forhold til samme måned året før.


Eleverne vil bide politikerne i haserne

I foråret vil regeringen sammen med arbejdsgivere og lønmodtagere indgå forhandlinger om blandt andet uddannelsesgaranti til danske unge. Som situationen er nu, er der reelt kun garanti for en halv uddannelse. EEO vil derfor holde et vågent øje med de såkaldte trepartsforhandlingers gang.

– Vi ser frem til at følge trepartsforhandlingerne meget tæt. Vi vil holde regeringen oppe på deres ansvar, for den har lovet os en reel uddannelsesgaranti. Det er tvingende nødvendigt, at alle, der starter på en erhvervsskole, også skal være sikret mulighed for at afslutte den, siger Christian Treholt.

Tidspunktet for forårets trepartsforhandlinger er endnu ikke lagt fast, da der først skal indgås overenskomst på det private arbejdsmarked mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Forhandlingerne i Overenskomst 2012 er netop gået i gang her i starten af det nye år.