I går tirsdag d. 20. januar, offentliggjorde undervisningsministeriet tallene for praktikpladssituationen november 2008. Eleverne er foruroligede over tallene – de kræver omgående handling fra Bertel Haarders side.

Hårdest ramt er bygge og anlæg. Det sidste år har der været et fald i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på hele 19 %. Samtidig er antallet af praktikpladssøgende indenfor indgangen forøget med 10 %.

Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO) er klar i mæglet. De kræver handling fra undervisningsminister Bertel Haarders side omgående. Formand Jonathan Simmel forklarer:

”Tallene er forrykte – det skriger til himlen at vi står med hele ungdomsårgange der bliver ladt i stikken. Som elever, kræver vi politisk handling, vi kræver fuld uddannelsesgaranti. Skolepraktikken må, og skal, indføres uden forbehold omgående. Vi ser flere brancher i frit fald. Det tegner ikke godt for fremtiden.”

Kan det blive værre?

Det er grove løjer man kan læse om praktikpladssituationen. I den seneste tid har der været flere historier i medierne om mangel på praktikpladser, pga. finanskrisen. Men hvor hårdt rammer krisen egentlig de unge på gulvet? Jonathan Simmel er ikke i tvivl:

”Man skal bemærke, at undervisningsministeriets tal kun går til og med november. Det er først efterfølgende finanskrisen for alvor har vist sit grimme ansigt. Vi kan kun gisne om hvordan det ser ud netop nu, og hvad vi kan vente os af det kommende år. Men kønt er det nok ikke. Virksomhederne er gået i panik og har lukket som en østers overfor nye lærlinge.”

Kom ind i kampen, Bertel Haarder

På ministeriets hjemmeside beskriver de praktikpladssituationen med ordene ”et beskedent fald på 1 %.” Men det er kun de overordnede tal.

Også andre indgange end bygge og anlæg er hårdt ramt. Transport og logistik har haft et fald på 13 %, bil, fly og andre transportmidler er faldet med 11 % og strøm, styring og it er faldet med 10 %.

Jonathan Simmel har ikke meget andet end harme til overs for Bertel Haarder udmelding og tiltag indtil nu.

”Mange unge er truet på uddannelsen,det er en meget alvorlig situation. Og hvad er ministeriets reaktion? De har fornyet en hjemmeside. Hvor i alverden er Bertel Haarders realitetssans?”.