Over tre dage vil 300 unge elever fra erhvervsuddannelserne dyste om at blive danmarksmester inden for 36 forskellige fag fra murer til detailhandel og fra bager til industritekniker.

Skills 2013 i Aarhus - Foto: Daniel Rask, EEO

Skills 2013 i Aarhus – Foto: Daniel Rask

Torsdag den 8. januar og frem til lørdag den 10. januar slås dørene op til Danmarks største uddannelsesevent, når DM i Skills – de årlige danmarksmesterskaber for erhvervsuddannelser – indtager Bella Centers 37.000 kvadratmeter.Mesterskaberne er åbne for offentligheden, og det forventes, at omkring 50.000 besøgende vil lægge vejen forbi. Størstedelen af de besøgende er skoleelever fra 7. til 10. klassetrin, og de vil ikke blot kunne se det fantastiske håndværk, som når social- og sundhedsassistenterne udfører komplekse pleje- og omsorgsopgaver, hvor skuespillere agerer borgere og patienter, eller når tømrerne skal rekonstruere tårnet i Zoo. I særlige ”Prøv, mærk og føl et fag”-stande vil de besøgende nemlig selv kunne prøve at bygge, røre, bage, klippe og forbinde for på den måde at afprøve, om en erhvervsuddannelse kunne være noget for dem.

Samtidig vil der være uddannelsesvejledere til stede, som kan guide og vejlede de unge om både erhvervsuddannelser og andre ungdomsuddannelser. På den måde er DM i Skills et ”uddannelseseksperimentarium”, hvor unge, der skal til at vælge ungdomsuddannelse, både kan få inspiration, praktisk erfaring og vejledning om erhvervsuddannelsernes mange spændende muligheder.

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse

De seneste ti år er søgningen til erhvervsuddannelserne faldet. Senest viste en undersøgelse fra Danske Skoleelever i december 2014, at kun hver tiende elev i 8. klasse overvejer en erhvervsuddannelse efter 9. klasse. Der er dermed langt til regeringens målsætning om, at 30% af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse i 2025.

Som et led i at vende den negative udvikling, har DM i Skills de seneste år nydt stor politisk opbakning. Således er det igen statsminister Helle Thorning-Schmidt, der åbner mesterskaberne den 8. januar – i år sammen med overborgmester i København Frank Jensen og regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen. Når konkurrencerne er overstået lørdag den 10. januar vil det være undervisningsminister Christine Antorini, som uddeler præmier til de nye danmarksmestre, mens børne- og ungdomsborgmester i København, Pia Allerslev, overdrager værtsstafetten til værtskommunen for 2016.

Skills 2014 i Aalborg, Der er mange spændende boder på Skills. Hos automalerne kunne man bla. male sin egen t-shirt. Foto: Daniel Rask, EEO

 

Politikere prøver selv fagene

DM i Skills skydes allerede i gang en dag før den officielle åbning med et kick-off-arrangement onsdag den 7. januar på Københavns Hovedbanegård. Her vil DM-deltagerne hos murerne bygge skorsten på tid, malerne maler en dekorativ væg, tjenernes DM-deltagere dyster i drinks, og social- og sundhedsassistenterne viser, hvordan man behandler et åbent bensår. Derudover vil undervisningsminister Christine Antorini, regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen og børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev deltage i konkurrencer.

 

Vigtige datoer for DM i Skills 2015:

  •  Onsdag den 7. januar: DM i Skills kick-off kl. 6.30 til 8.30 på Hovedbanegården (under uret)
  •  Torsdag den 8. januar: Åbningsceremoni kl. 9.00 til 10.15 i Bella Center.
  •  Torsdag den 8. januar: Forældrearrangement kl. 16.30 til 19.00 i Bella Center. Her kan forældre til elever i udskolingen komme og opleve mesterskaberne, høre oplæg om erhvervsuddannelserne, få et gratis aftensmåltid og opleve Mads Steffensen diskutere dilemmaer om uddannelser med et særligt uddannelsespanel, bestående af Mette Blomsterberg, Mattias Tesfaye og Stine Bosse.
  •  Fredag den 9. januar: Finalen i Skillsstafetten for 8. klasseelever kl. 9.00 til 14.00 i Bella Center. 30.000 8. klasseelever har i efteråret 2014 deltaget i de indledende runder. De bedste 73 hold fra hele landet er gået videre til den store finale hvor Jacob Riising er vært.
  •  Lørdag den 10. januar: Afslutningsceremoni fra kl. 14.00 til 15.30 i Bella Center

 

EEO på Skills 2015

EEO deltager selvfølgelig på messen. Vi har fået en super fed stand,  hvor du kan komme forbi til en god snak omkring erhvervsuddannelserne og arbejdet for skoler vi kan være stolte af.

I år har vi opdateret vores super seje elevrådshåndbog, som kan være en guide for dig og dit elevråd. Vi kan også hjælpe dig med at opstarte et elevråd på din skole, så I samlet kan gøre jeres skole bedre.
Den har du mulighed for at få i vores stand, sammen med andet EEO materiale.

Vi er ikke i tvivl om at det bliver nogle helt fantastiske dage i Bella centeret i København.
Vi glæder os til at se jer og til en masse gode snakke, omkring uddannelse, politik og elevdemokrati.
Se Program for DM i Skills

Skills 2014, Pede B rapper om arbejdsmiljø og sikkerhed. Foto: Daniel Rask

Skills 2014, Pede B rapper om arbejdsmiljø og sikkerhed. Foto: Daniel Rask, EEO