Årets konkurrencer og messe slog endnu engang publikumsrekord. På de to første dage var hele 65000 besøgende forbi. Men hvad bringer fremtiden. Har DM i Skills vokset sig for stor og ufokuseret?

Foto: Daniel Rask

Foto: Daniel Rask

DM i Skills startede tilbage i 1997, som fem udvalg for frisørerne, , snedkerne, murer-stenhuggeri-, og stukkatører, VVS’erne og træfagene , og på kun 18 år er de blevet til 27 faglige udvalg og mere end 50 erhvervs-, SOSU-, og landbrugsskoler. En udvikling som stadig fortsætter.
Skills startede med fokus på erhvervsuddannelserne, men igennem årene er flere og flere uddannelser fra de andre retninger begyndt at melde sig på banen, og nu har de også fået stande på selve messen. Er DM i Skills ved at miste deres oprindelige fokus – nemlig erhvervsuddannelserne?

Nogle mener at Skills stadig har masser af fokus på erhvervsuddannelserne. Dog er der andre som mener at det er et sidespring at have de andre retninger med på Skills. Formand for 3F Ungdom, Emil Olsen siger: “ Skills skal ligesom være med til at aflive de dumme rygter om at EUD’ere dumme og uvidende, samtidig skal det hjælpe til at få fjernet uddannelsessnobberiet”

Fremtiden for Skills – Uddannelsesmesse eller mesterskab?

For erhvervsuddannelserne er Dm i Skills nok blandt de tre vigtigste dage på året. Der er ingen tvivl om at de mange fremmødte mennesker nok skal huske hvad en erhvervsuddannelse er og hvor vigtige alle fag er, for at vores samfund kan fungere. Det kan man bla. se fordi ansøgertallet for erhvervsuddannelserne er højere i den by årets Dm i Skills bliver holdt i. Budskabet fra skills er tydeligt: Samfundet fungerer kun hvis der er kloge hoveder og kloge hænder og de skal selvfølgelig kunne samarbejde.

Hvad skal DM i Skills bruges til? Spørger man formanden for Erhvervsskolernes ElevOrganisation Mie Hovmark, lyder svaret:“ Skills skal bruges til at vise de forskellige håndværk vi kan, og hvilke muligheder de unge har for at få en erhvervsuddannelse. Det handler i stor grad om at vise at dygtighed ikke bare er at smide lange ord ind i en sætning, men det kan også være mureren, som murer en væg op i lod og i stok. Dygtighed er mange ting og DM i Skills er den perfekte mulighed for at vise det.”

Skrevet af Nadia Haugbølle